Multi Award Winning Consulting Civil, Structural & Conservation Engineers

Castlepark Cemetery, Visitor’s Pavilion

Castlepark Cemetery, Visitor’s Pavilion

Client: The City of Edinburgh
Architect:
Cost: £0.5m

The Visitors Pavillion was a project undertaken with The City of Edinburgh Council to provide a place for spiritual contemplation and much needed toilet facilities to the principal cemetery in Edinburgh. The building has also been designed to achieve a high level of security against vandilism due to its locality.

The building is a steel framed construction which was required in order to achieve the large span cantilevers which dominates the buildings façade, while allowing the design to conform to the design brief for the building to consist of simple, slimline and elegant elements.  This was reinforced by the architectural idea of a box within a box. This consists of a large white box which appears to support an internal black box which accomodates the internal facilities. Large frameless glazed curtain walling offers protection against vandilism while providing a full view of The Crags beyond.

The project was awarded a Commendation for Architecture at the Scottish Design Awards 2014.

 

Here’s some images for it too… http://www.urbanrealm.com/buildings/961/Castle_Park_visitors_pavilion.html

Edinburgh Office

43 York Place,
Edinburgh, EH1 3HP.
tel. 0131 557 5255

Glasgow Office

100 Brunswick Street,
Glasgow, G1 1TF.
tel. 0141 248 4866